22 Aralık 2010 Çarşamba

0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE ÇEKMEKÖY 0-216-6423432 PENDİK 0-530-5472565 İSTANBUL 0-216-5218836 MAMOGRAFİ SONOMAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ OSTEODANSİTOMETRİ BMD ÖLÇÜMÜ ÇENE RÖNTGENİ DİJİTAL SON TEKNOLOJİ İLE PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN (CD-BASKI-MAİL) RENKLİ VARİKOSEL SKROTAL PENİL PENİS OBSTETRİK RENAL KAROTİS VERTEBRAL ÜST VE ALT EKSTREMİTE TEK VE ÇİFT TARAFLI RENKLİ ARTERYEL RENKLİ VENÖZ VE TÜM VARİS RENKLİ DOPPLER USG ULTRASONOGRAFİ OBSTETRİK AYRINTILI DETAYLI İKİNCİ DÜZEY VE DÖRT BOYUTLU USG CD DVD KAYDI RENKLİ BEBEK RESİMLERİ CHECK-UP ÇEKAP CHECKUP RANDEVU: 0-216-5218836 www.radistanbul.com Ultrasonografi (USG) (US-Ultrasonografi) Ultrason, insan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak iç organları görüntüleyen bir tanı yöntemidir. Ultrasonda radyasyon kullanılmaz. Bu nedenle gebelerde ve bebeklerde rahatlıkla kullanılabilir.Cihazdan gönderilen ses dalgaları, hasta vücudundan yansıdıktan sonra gene aynı cihaz tarafından algılanır. Yansıma farklılıkları organdan organa değişir. Bu nedenle farklı yansımaların olduğu yapılar, farklı görüntüler verirler. Normal yapılar içindeki bir ur ya da kist, ses demetlerini farklı yansıttığı için farklı yapıda gözlenir ve tanı konulur. Görüntü oluşturulması sırasında "prob" hasta vücudunda gezdirilirken, altında kalan bölümün kesit görüntüleri, hareketli organlar gibi ekranda kayar. Bu esnada radyolog tanı koyar. Elde edilen görüntülerin tanıda çok fazla bir katkısı yoktur. US işlemi, ihtisasları süresince yaklaşık 1 yıl eğitimini alan radyologlarca yapılır. Ultrason hangi amaçlarla (endikasyonlar) yapılır? Ultrason çoğunlukla karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, böbrekler, mesane, yumurtalıklar ve rahim gibi karın içi organların görüntülenmesi için kullanılır. Ultrason çekilmesi için başvuran hastaların en sık şikayeti karın ağrısıdır. Karaciğer ve dalak gibi karın içi organların büyümesi, safra kesesi ve böbrek taşları, apandisit, yumurtalık kistleri ve karın içindeki tümörler ultrason ile teşhis edilebilen hastalıklardan bazılarıdır. Ultrason çekilmesi için hazırlık gerekir mi? Karın içindeki organların ultrasonu için hastanın aç karna olması gerekir. Ayrıca mesane, yumurtalıklar ve rahimin incelenmesi içn hasta idrarına sıkışık olmalıdır. Bunun dışında başka bir hazırlık gerekmez. Ultrason nasıl çekilir?Hasta sırtüstü yatar. Cilt üzerine jel sürülür. "Prob" adı verilen cihaz ile karın içindeki organlar cilt üzerinden incelenir. Yan etkileri nelerdir?Bugüne kadar gebelikte ve diğer incelemelerde gösterilebilen bir yan etkisi yoktur. Lütfen randevu alınız 0-216-5218836


USG-RENKLİ DOPPLER USG -MAMOGRAFİ-OSTEODANSİTOMETRİ-PANORAMİK VE SEFALOMETRİK RÖNTGEN-DÖRT BOYUTLU RENKLİ USG-CD-DVD KAYDI

http://www.radistanbul.com/
http://www.goruntulememerkezi.com/

Kemik, yaşam boyunca yapımı (formasyon) ve yıkımı (rezorpsiyon) olan  dinamik bir dokudur. Bu olaya "remodelling" denir. Remodelling gençlerde maksimum düzeyde olup yaşam boyunca azalan oranlarda devam eder. Genellikle 30 yaşına kadar  formasyon rezorpsiyonun önünde seyreder. Bu nedenle kemik kitlesi bu yaşa kadar artar. Otuz yaşından sonra ise rezorpsiyon formasyonu aşar. Bu yaştan sonra kemik kitlesi azalmaya başlar. Yaşlanmayla birlikte bu kayıp hızı daha da artmaktadır.

OSTEOPENİ; aynı yaş , cins ve ırktaki bireyler için normal değerlere oranla kemik kitlesindeki azalmayı ifade eden klinik bir tanıdır. Bu terim aynı zamanda mineralize kemik yapı miktarında azalma ile karakterize radyolojik bulguları olan hastalıkları genel olarak ifade etmektedir. Osteopeni ile belirtilen farklı histolojik, fizyopatolojik, prognostik ve tedavi özellikleri gösteren bir grup hastalık mevcuttur. Bunlar;  osteoporoz, osteomalazi, glukortikoidlere bağlı osteopeni, osteitis fibroza,  kemiği ilgilendiren diffüz malignensiler, osteogenezis imperfekta tarda gibi hastalıklardır.

OSTEOPOROZ; kemik kütlesinde progressif azalma ve kemik yapının mikromimarisinin bozulması,  fraktür  hassasiyetinde artma ile karakterize kompleks, multifaktöriyel,  sistemik iskelet hastalığıdır. Hipertansiyon gibi osteoporoz da genellikle sessiz ve semptomsuz olup temeldeki patoloji potansiyel olarak harabiyete yol açıcıdır. Çoğu olguda yaşam stilinin düzenlenmesi, diyet ve terapötik maddelerin kombinasyonu ile önlenebilir ve/veya tedavi  edilebilir. Osteopeni bir risk faktörü iken osteoporoz bir hastalıktır.

En yaygın jeneralize iskelet hastalığı osteoporoz olup osteoporotik fraktürlerin en sık görüldüğü lokalizasyonlar yüksek trabeküler içeriği olan kemiklerdir. Fraktürlerin yaşlı populasyonda giderek artan bir oranda mortalite ve morbiditeye neden olduğu kabul edilmektedir. Kadınlarda kemik kütlesinde kayıp menopozdan sonra hızlanır. Erkeklerle  karşılaştırıldığında kadınlarda osteoporoz gelişme riski 4 kat fazladır. Çoğu hasta fraktürler nedeniyle yürüme fonksiyonunu kaybederken %50'ye yakını hiç bir zaman tamamen düzelememekte; üçte birinden fazlası ise tamamen bağımlı hale gelmektedir.

KEMİK KÜTLESİNİN GELİŞİMİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

Hormonal, nutrisyonel ve bazı çevresel faktörler de pik kemik kütlesinin gelişimine  katkıda  bulunur. Östrojen eksikliği dönemleri (örneğin anoreksia nervoza veya egzersiz kaynaklı amenore), hastalık veya fraktür sebebiyle uzun süreli immobilizasyon, gençlik döneminde kalsiyum eksikliği  düşük kemik kütlesine yol açar. Yeterli düzeyde fiziksel aktivite ise pik kemik kütlesine katkıda bulunur.

Kadınlarda kemik kaybı ve osteoporozun major nedeni menopozdan kaynaklanan östrojen eksikliğidir;  ancak  herhangi bir  sebeple oluşan östrojen eksikliği de kemik kaybına neden olabilir. Yapım yeterli  olduğunda östrojen kemik kütlesini koruyabilir.

Erkeklerde progressif ve anlamlı kemik kaybı 30'lu yaşlarda başlar ve yaşam boyu devam eder. Erişkin erkeklerde, yaş artışıyla birlikte kortikal kemik kütlesi lineer bir azalma göstermektedir. Ancak kadınlardaki azalma kadar hızlı değildir. Çünkü erkeklerde menapozdaki gibi ani hormonal değiklikler söz konusu değildir.

Osteoporozda Etkili Olan Risk Faktörleri

Genetik Faktörler

  • Beyaz ırk/Asya kökenli olmak
  • İnce minyon vücut yapısı
  • Kollajen sentezinde veya yapısında defekt
  • Erken yaşta menopoz (45 yaş altı)
  • Osteoporoz veya osteoporoz ile ilişkili fraktüre ait aile anamnezi
 Nutrisyonel Faktörler

  • Vitamin D veVitamin C eksikliği
  • Protein eksikliği
  • Kalsiyum ve fosfat eksikliği
  • Kafein , Sigara, Alkol
Kilo kaybı ve/veya amenoreye neden olan aşırı egzersiz
Postmenapozal östrojen replasman tedavisinin yapılmaması
Ooferektomi
Hipogonadizm
Hiperparatiroidizm
Hipertiroidizm
Renal Hastalıklar
İmmobilizasyon
İlaçlar

  • Steroidler
  • Tiroid hormonu
  • Anti konvülsanlar
  • Kanser kemoterapisi
  • Heparin
Gastrointestinal sistem hastalıkları

  • Gastrik/intestinal rezeksiyon
  • Malabsorbsiyon
  • Pankreatik yetmezlik
  • Hepatik hastalık
Osteoporozda Klinik Bulgular

Non-komplike osteoporozu olan (fraktürü olmayan) hastalar genellikle asemptomatiktir. Bununla beraber osteoporozlu hastadaki her kemik,  fraktür riski altındadır ve belli bir travma ile oluşmayan her fraktüre şüphe ile yaklaşılmalıdır (Colles' fraktürü gibi). Osteoporozda genel  olarak hastalarda şu bulgulara rastlanır:

Kilo kaybı
Rekürrent  veya non-travmatik fraktür anamnezi
Dorsal kifoz
Fraktür veya deformitelere bağlı sırt ağrısı
Bazen hastalarda altta yatan bozukluğa bağlı semptomlar (Cushing sendromu, tirotoksikoz bulguları gibi)
Osteoporozda Radyolojik Bulgular

Osteoporoz çoğu olguda konvansiyonel radyolojik tetkiklerle iskelet kalsiyumunun en az %20-40'ı kaybolduktan sonra teşhis edilebilir. Mineralize kemik volümünde azalma, total kemik kalsiyum volumünde azalma ve buna bağlı  X-ışını absorpsiyonunda düşme ile sonuçlanır. Bu fenomen film üzerinde "radyolusenside artış" olarak izlenir. Konvansiyonel grafilerin erken kemik kaybını göstermedeki sensitivitesinin oldukça düşük olduğu belirlenmiştir.

BMD ÖLÇÜMÜNDE KULLANILAN YÖNTEMLER

RADIOGRAMMETRY: Dominant olmayan elin standart  X-ray  filmleri kullanılarak metakarpların veya diğer tubuler kemiklerin kortikal kalınlığı ölçülür. Metakarpal kalınlık kalça fraktürü olasılığını tayin etmede kullanılır.

RADIOGRAPHIC ABSORPTIOMETRY (RA): Primer olarak appendiküler iskelette (spesifik olarak orta falanksta) ölçüm yapar .

SINGLE PHOTON ABSORPTIOMETRY (SPA): Foton demetlerinin yumuşak doku ve kemikten geçerken uğradıkları kayıp kaydedilerek değerlendirme yapılmaktadır. SPA sisteminde radyasyon kaynağı olarak I-125 kullanılmakta olup, kaynaktan çıkan fotonların enerji düzeyleri sabittir.

DUAL-ENERGY PHOTON ABSORPTIOMETRY (DPA): DPA'da radyasyon kaynağı olarak Gadolinyum-153 kullanılır. Kaynaktan çıkan ışın tek fotondan farklı olarak gamma radyasyonun iki ayrı enerji seviyesindeki fotonlardan meydana gelmiştir. Düşük enerjili fotonlar sadece kemiği çevreleyen yumuşak dokuları geçebilir. Buna karşın yüksek enerjili fotonlar hem kemiği hem de yumuşak dokuları geçebilir. Dokudan geçen ışın miktarı bir dedektör tarafından sayılır; düşük enerji kanalına ait ölçümle yüksek enerjili fotonların ölçümü bilgisayar tarafından  ayrılarak sadece kemiğe ait son bilgiler elde edilir. DPA ile trabeküler ve kortikal kemik ölçülerek değerler BMC (Bone Mineral Content) ve BMD cinsinden elde edilir .

SINGLE ENERGY X-RAY ABSORPTIOMETRY (SXA): SXA'nın fizik prensipleri SPA' ya benzer olup farklılık radyasyon  kaynağı olarak radyoaktif  iyot yerine röntgen tüpü bulundurması ve kemik yoğunluğu ölçümünde X-ışını kaynağı kullanmasıdır.

QUANTITATIVE  COMPUTED TOMOGRAPHY (Kantitatif Komputerize Tomografi, QCT): QCT aksiyel (vertebralar) ve appendikuler (önkol , tibia) iskelette BMD'yi ölçmek için konvansiyonel BT'yi kullanır. Bu işlem için doku eşdeğerli fantomlar kullanılmaktadır. QCT'de tek ve dual enerjili teknikler kullanılabilmektedir. L1-L4 vertebralarının orta bölümünden ölçüm yapılarak kalsiyum hidroksiapatit değerleri mg/ml olarak verilir. Bu tetkikle trabeküler ve kortikal kemik ayrı ayrı değerlendirilebilmektedir.

PERIPHERAL QUANTITATIVE COMPUTED TOMOGRAPHY (Periferal Kantitatif Komputerize Tomografi, PQCT): Appendikuler iskelette  (radius, tibia gibi) ölçüm yapar. Portabl ekipman  kullanılır .QCT gibi kortikal ve trabekuler kemik ayırımını yapabilir.

QUANTITATIVE ULTRASOUND (Kantitatif Ultrasonografi, QUS): QUS ultrasonik dalgaların katı cisimlerin  (kemik) içinden geçerken uğradığı fiziksel değişimler esas alınarak geliştirilmiş bir yöntemdir. Kemikten ultrason geçişinin mineral yoğunluğu ile iyi bir korelasyon sağladığı gösterilmiştir. QUS ile 3 parametre ölçülmektedir. Bunlardan ilki; Speed of Sound-ses hızı        (SOS)'dır. İkinci parametre; Broadband Ultrasound Attenuation-ultrason zayıflaması      (BUA)'dır. Üçüncü parametre ise bu ikisinin kombinasyonu olup; Stiffness olarak adlandırılır. Stiffness'in daha yüksek hassasiyet sağladığı ve BMD ile daha iyi kolerasyon gösterdiği bilinmektedir. Ultrasonografi cihazları kalkaneusta ölçüm yaparlar. Kalkaneusun ölçüm yeri  seçilmesinin nedeni trabeküler kemik içeriğini yansıtma bakımından uygun olmasıdır.

MAGNETIC RESONANCE IMAGING (Trabeküler yapının yüksek rezolüsyonlu manyetik rezonans görüntülenmesi, MRI): 3 boyutlu görüntüleme yapılabilmesinin yanısıra değişik iskelet bölgelerindeki trabeküler yapının kantitatif karakterizasyonu için potansiyel olarak faydalı bir yöntemdir.

DUAL ENERGY X-RAY ABSORPTIOMETRY (DEXA): DEXA'nın fiziksel prensipleri DPA'ya benzer şekilde olup DPA'da kullanılan ve foton kaynağı olan Gadolinyum'un yerini burada X-ışını kaynağına sahip tüp almıştır. X-ışını tüpü potansiyel olarak saniyede 60 kez (60/s) 70 kVp-140 kVp arasında hızlı ve birbirini takip eden şekilde enerji üretir. Biri yüksek diğeri düşük enerjili iki ışının yumuşak dokulardan geçerken absorbsiyonları arasındaki fark orantılı iken, kemikte bu iki farklı enerjili ışının absorbsiyonları orantısızdır. Bu farklılık sayesinde matematiksel işlemler sonucunda görüntüleme alanına giren kemik dışındaki yapıların değerleri sıfırlanarak sadece kemiğin absorbsiyon değeri belirlenir ve görüntüde yalnız kemiğin gösterilmesi sağlanır. Burada değerlendirmede 2 birim kullanılmaktadır:
1- BMC (Bone Mineral Content; Kemik Mineral İçeriği): Aksiyel uzunluğu cm olarak ifade edilen kuru kemik alanındaki ağırlık olup gr/cm olarak ifade edilir.
2- BMD (Bone Mineral Density; Kemik Mineral Yoğunluğu): Ölçümün yapıldığı kemik alanına düşen kemik mineral içeriği olup gr/cm? deki kemik mineral dansitesidir. Bu gerçek volumetrik bir değer olmayıp belirli bölgedeki alansal dansite değeridir. BMC'nin kemik genişliğine bölünmesiyle hesaplanabilir. Ölçüm yapılacak kemik alanının sınırları görüntüleme verilerinden otomatik olarak belirlenir. BMD, BMC'ye göre daha az doğru bir ölçüm olmasına rağmen kemik dansitesi üzerine hastanın boyutlarının yaptığı etkiyi parsiyel olarak kompanse eder ve fraktür riski tayini için daha iyi bir indikatördür.

 DEXA İle Kemik Mineral Dansitometri Tayini Endikasyonları

Kemik mineral dansitometrinin uygun kullanımı ile bir çok tartışmalar vardır.  Buna rağmen şu durumlarda kemik mineral dansitometrinin kullanım endikasyonu olduğuna dair fikir birliğine varılmıştır:

1- Osteoporoz açısından yüksek risk altında bulunan premenopozal kadınlar
- Amenore veya hipermenore (özellikle sporcularda)
- Anoreksi nervosa ve blumia
2- Cerrahi Menopoz
3- Hipogonadizm, patolojik kırığı veya radyografilerinde yaygın osteoporozu olan erkekler
4- Uzun süreli hareketsizlik (4 hafta üzerinde)
5- 10 yıldan beri kalsiyum alımının yetersiz olduğu kuşkusu uyandıran kişiler
- Renal taş ile birlikte veya tek başına kalsiüri
- Gastrointestinal hastalıklar
- Malabsorbsiyon veya parsiyel gastrektomi
6- En az 5 yıldan beri ankilozan spondilit veya romatoid artrit tanısı ile izlenen hastalar
7- Kortikosteroid veya metotreksat tedavisinin başlangıcında ve daha sonra her yıl
8- 5 yıldan fazla süredir fenobarbital veya hidantoin tedavisi görenler
9- Nefropatiler (kreatinin klirensi<50ml/dk) veya tübülopatiler
10- Osteomalaziler
11- Hiperparatiroidizm
12- Tiroid ekstreleri ile 10 yıldan uzun süre tedavi edilmiş hastalar
13- Bir osteoporozlu olguya uygulanan tedavinin etkinliğinin gözlemlenmesi açısından
14- Hekimin gerek gördüğü özel endikasyonlarda (örneğin insüline bağımlı diabet)
15- Fosfat bağlayan antiasit, heparin gibi ilaçların uzun süreli kullanımı
16- Aşağıdaki risk faktörlerinin iki veya daha fazla görülen postmenopozal kadınlar
- Ailede osteoporoz öyküsü  - Kısa boy, minyon tip
- Boyda 2,5 cm'den fazla kısalma - Kalsiyumdan fakir beslenme
- Çok sayıda kırık öyküsü  - Radyolojik osteopeni
- >65 yaş olması   - Fazla  alkol, sigara, kahve tüketimi
- Estrojenlere karşı intolerans veya kontrendikasyon

BMD ÖLÇÜMÜ VE KLİNİKTE  KULLANIMI

Kemik rezorpsiyonunu gösteren biyokimyasal markerlar (tip1 kollajen cross-linked N veya C telopeptid ve serbest deoksipiridinolin gibi) ve kemik formasyonunu gösteren biyokimyasal markerlar (serum kemik spesifik alkalen fosfataz, osteokalsin, idrar kalsiyumu gibi) mevcuttur. Kemik turn-over hızını belirleyen biyokimyasal  testler osteoporoz tedavisine alınan cevabın kısa süre içinde değerlendirilmesi amacıyla yapılır. Bunun için  tedavinin başlangıcında  ve sonraki  3. ve 6. ayda ölçüm yapılmalıdır.

Kemik mineral dansitesi (BMD) ölçümü ise  osteoporozlu hastaların teşhisi, prognozu ve tedavisinin takibinde en önemli rolü oynamaktadır.

BMD ölçümünün klinik  pratikteki kullanım amaçları:

Fraktür riskini tayin etmek
Osteoporoz tayini
Hormon replasman tedavisi gerektiren hastaların belirlenmesi
Radyolojik olarak  osteopeni bulguları gözlenen hastaların değerlendirilmesi
Tedavi etkinliğinin tayini
Metabolik kemik hastalığı olup osteoporoz riski taşıyanların   belirlenmesi

FRAKTÜR RİSKİ TAYİNİ: Prospektif çalışmalarda kemik kütlesi ölçümünün fraktür riskini belirleyebildiği ve bunun vertebra ve kalça dahil bütün fraktürler için geçerli olduğu görülmüştür. BMD ile kemik dayanıklılığı arasındaki korelasyon oldukça yüksek olup  fraktür hassasiyetinde ve travmaya dayanıklılığın belirlenmesinde kemik dayanıklılığı önemli bir faktördür. BMD değeri hastalarda fraktür riski ile koreledir. Azalmış kemik kütlesi ve fraktür riski arasındaki ilişki, sistolik kan basıncı-stroke veya serum kolesterol düzeyi-koroner kalp hastalığı ilişkisinden daha güçlüdür. Kullanılan tekniğe ve ölçüm yapılan bölgeye bağlı olmakla birlikte BMD'deki her 1 SD azalmaya karşılık fraktür için rölatif risk oranı 1.5-3.0 kat artar.

BMD–Fraktür riski  ilişkisi
Kemik Kütlesi
Fraktür Riski
Vertebra    1 SD -
Femur        1 SD -
1.9 Kat +
2.4 Kat +
Osteoporoz  jeneralize ve non-homojen dağılımlı bir hastalık olduğundan sadece bir bölgedeki BMD değerinin ölçülmesi ve tedavi planının buna dayandırılması hatalı sonuçlara yol açabilir. Bazı araştırmacılar kortikal kemik kaybının femur boynu kırığı olan hastalarda, trabeküler kemik kaybının ise vertebral kırıklarda rol  oynayan ana etken olduğunu söylemektedirler.  Bu nedenle ölçümü yapılan kemiğin vücudun hangi bölgesinde olduğu önemlidir. Ayrıca trabeküler kemikte yapılan ölçümler kortikal kemikte meydana gelen değişimleri yansıtmayabilir. Bu durum kemik kütlesi ölçümlerinde tek bir teknik kullanıldığı zaman osteoporotik hastalarla normal kişilerin ayrımının her zaman sağlıklı bir şekilde yapılamayacağını göstermektedir.

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda kalça fraktürü riskinin tayini için proksimal femurdan yapılan ölçümlerin diğer iskelet bölgelerinden (önkol veya vertebra gibi) yapılan ölçümlerden daha efektif olduğu görülmüştür. Buna rağmen postmenapozal dönemdeki populasyonda herhangi bir bölgeden (vertebra, kalça, önkol) ölçüm yapılıp osteoporotik fraktür riski hemen hemen eşit bir şekilde tayin edilebilir. Ölçüm yapılacak bölge hastanın klinik bulgularına bağlı olmakla birlikte yaşlı populasyonda proksimal femur genellikle en tercih edilen bölgedir.

OSTEOPOROZ TAYİNİ: Kemik kütlesini ölçen çeşitli tekniklerin yüksek doğruluk oranı bunların osteoporoz için uygun birer teşhis yöntemi olarak kullanılmasına olanak vermiştir. Osteoporoz teşhisi  temelde "kemik mineral ölçümü"ne dayanmaktadır. Burada 2 kavram tanımlanmıştır:

 

T-score:  Hastanın kemik kütlesi değerinin aynı cinsiyetteki normal genç  erişkinlerin ortalama kemik kütlesi ile karşılaştırıldığında bunun altına veya üstüne düşen SD  (standart deviasyon) değeri.


Z-score: Hastanın kemik kütlesi değerinin aynı yaş ve cinsiyette olan populasyondaki kemik kütlesi ile karşılaştırıldığında bunun altında veya üstünde yer alan SD değeri.
Bu SD birimleri değişik cihazlardaki  kalibrasyon ile ilişkili problemleri azaltır. T-score olarak ifade edilen değerlerin yaşa bağımlı değişiklikleri göz önüne alması nedeniyle osteopeni veya osteoporoz teşhisinde kullanılması tercih edilir. Ayrıca yaşlanmanın fraktür riskinde meydana getirebileceği olası etkileri de gözardı etmesi gibi bir avantajı da vardır.     Z-score osteoporozu tanımlamada kullanılırsa, yaş ile birlikte tayin edilmiş frakür riski artıp kemik dansitesi değerleri azalırken hastalığın prevalansı artmaz .

European Foundation for Osteporosis and Bone Disease, National Osteoporosis Foundation of the United States ve World Health Organization tarafından kabul edilen osteopeni ve osteoporoz teşhisinde kullanılan dansitometrik  kriterler aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:

 

T-Score
İnterpretasyon
-1 veya üzerinde
-1 ile < –2.5
-2.5 veya üzerinde
Normal 
Osteopeni
Osteoporoz
1. Yerleşmiş osteoporoz: Kemik mineral yoğunluğunun (BMD) genç normal erişkinlerin maksimal (pik) kemik kütlesinden 2.5 standart sapmadan (SD) daha düşük olması ve aynı zamanda fraktür varlığı.
2. Osteoporoz: BMD'nin genç,normal erişkin pik kemik kütlesine göre (T-score)    - 2.5 SD'nin altında olması .
3. Osteopeni: BMD'nin genç, normal erişkin pik kemik kütlesine göre (T-score) -1 ile -2.5 SD arasında olması.
4. Normal: BMD'nin genç erişkin kemik kütlesine göre en fazla –1 SD düşük olması.

PERİMENAPOZAL DÖNEMDEKİ KADINLARIN HORMON REPLASMAN TEDAVİSİ (HRT) BAŞLANMASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: HRT; kelime anlamı ile östrojenin tek veya progesteron ile kombine kullanımını ifade eder. Östrojen eksikliği; menopoz, ooferektomi veya herhangi bir sebebe bağlı olarak meydana gelen uzamış amenore nedeniyle oluşabilir ve kemik kaybı ile ilişkilidir.

Östrojenin iskelete olan etki mekanizması çok açık değildir. Eldeki verilere göre osteoblast veya osteoblast benzeri hücrelerin östrodiole affinitesi yüksek olan reseptörler içerdiği tahmin edilmektedir. En geçerli olan hipoteze göre östrojen endojen  kalsitonin üretimini stimule etmektedir. Kalsitoninin major fonksiyonu ise osteoklast aktivitesini inhibe etmek ve kemik rezorpsiyonunu azaltmaktır. Progesteronların da iskelete olan anabolik etkileriyle kemik kaybını geciktirdiği düşünülmektedir. Progesteronlar  östrojenle birlikte kullanıldığında aditif veya sinerjistik olarak etkileşmektedirler .

HRT yararlı etkileri olduğu kadar bazı riskleri de içeren bir tedavidir. Östrojenin en önemli yan etkisi endometrium kanser riskini 6-8 kat arttırmasıdır. Diğer yan etkileri ise hipertansiyon, tromboemboli ve derin ven trombozudur.  Bu nedenlerden dolayı östrojen tedavisine başlama kararının doğru olarak verilmesi gerekir. Yapılan çalışmalarda HRT'nin peri veya postmenopozal  kadınlarda kalça veya önkol fraktür riskini azalttığı bulunmuştur. HRT herhangi bir yaştaki kadında 6 ay üzerinde  amenore varlığında veya uzamış amenoresi olan genç yaştaki kadında endikedir.  Amenoresi olan ve kemik kütlesi genç normal erişkinlerin ortalama değerinin 1 SD veya daha fazla altında olan kadınlarda da HRT endikasyonu mevcuttur. Tedavi süresinin kesin olmamakla birlikte ortalama minimum 5-10 yıllık süreyi kapsaması önerilmektedir. Kemik kütlesi genç normal erişkin ortalama değerinin 1 SD üzerinde olan hastalar rölatif olarak korunmuş olup daha düşük fraktür riskine sahiptir. Östrojen replasman tedavisi ortalamanın +/-1 SD içindeki hastalar için gerekli olmamakla birlikte bunların 3-5 yıl içinde düşük kemik kütlesi gelişimi açısından kontrol edilmesi uygundur.

VERTEBRAL ANOMALİLER VE RADYOGRAFİK OSTEOPENİ: Vertebra patolojileri veya radyolojik olarak osteopeni bulguları  olan hastalarda kemik kütlesi ölçümü; vertebral osteoporoz  teşhisi, daha ileri değerlendirme ve tedavi kararının verilmesi için kullanılır .

Radyolojik olarak torasik veya lumbar vertebralarda (anterior kamalaşma veya end-plak deformiteleri gibi bulgularla) spinal osteoporoz  tanısı konabilir. Osteopeni telkin eden radyolojik bulguları olan tüm hastalarda gerçekten bu durum olmayabilir. Düz radyogramların kemik kaybını göstermede yetersiz olmasının yanısıra radyografik osteopeni vertebral fraktür ile korele değildir.

Osteoporozda meydana gelen karakteristik deformiteler; santral kompresyon fraktürlerine bağlı anterior wedge (kamalaşma) deformiteleri ve vertebra korpuslarında komplet kollapstır. Ancak bunların hiçbiri  osteoporoza spesifik  değildir. Bazı fraktürler hayatın erken dönemindeki ciddi travma episodlarına bağlı iken, bazıları da gerçekte fraktür olmayıp geç dönem juvenil epifizite veya radyogramlardaki pozisyon problemlerine sekonderdir. Bazısı da vertebral korpus yapısındaki normal varyasyonlar sonucu olabilir.

Vertebral deformiteler belki de osteoporozun en yaygın  klinik belirtisi olmasına rağmen radyolojik olarak normal-anormal ayrımını yapmak için çeşitli kriterler getirilmiş ancak bunlar üzerinde henüz bir fikir birliği sağlanamamıştır. Vertebral fraktürlerin semptomları nonspesifik olup klinik bulguların yararı oldukça sınırlıdır.

Kemik dansitometrinin  radyolojik olarak osteopeni veya vertebral deformitesi olan hastalarda veya osteoporoz için belirgin risk faktörü içerenlerde osteoporoz varlığını gösterdiği veya ekarte ettiği genel olarak kabul edilmektedir. Ayrıca tedavi kararına veya daha ileri değerlendirmeye rehberlik etmektedir.

Orta derecede osteopeni mevcutsa egzersiz, kalsiyum tedavisi ve fizyolojik miktarlarda D vitamini (eğer HRT endikasyonu mevcutsa birlikte verilmeli) ayrı ayrı  veya hep birlikte kullanılabilir. Eğer ciddi osteoporoz  ve yüksek fraktür riski  tespit edildiyse HRT veya kalsitonin veya bifosfanatlar gibi agressif  tedavi ajanları önerilmelidir.

TEDAVİ ETKİNLİĞİNİN TAYİNİNDE KEMİK KÜTLESİNİN MONİTORİZASYONU: Osteoporozun farmakolojik tedavisi sadece kemik kütlesini arttırmayıp  fraktür prevalansında azalmaya da sebep olur. Kemik dansitometri, tedavinin kemik kütlesi üzerine etkilerini monitorize edip, optimal tedavi protokolünü sağlamada büyük öneme sahiptir.

Osteoporoz  teşhis edildiğinde genellikle normal  genç erişkine göre en az %30-50 kemik kaybı mevcuttur.  Bu yüzden normal kemik kütlesinin pik değerini tekrar elde etmek uzun süreli tedavi ile mümkündür.

Klinik pratikte gözlem süresinin uzunluğu önemli olup tedaviye bağlı olarak kemik kütlesindeki artışın meydana gelebilmesi zaman alıp aylar-yıllar sürecektir. Tedavinin ilk 6-12 ayında fraktür riskinde belirgin düşme beklemek pek fazla gerçekçi olmayacaktır; çünkü kemik kütlesinde zamanla meydana gelen değişiklikler relatif olarak küçüktür.

Osteoporoz tedavisinde kemik kütlesindeki artış ana hedeftir. Geçmişte kemik dansitometri ölçüm tekniklerinde presizyon (tutarlılık) hatasının oldukça yüksek olması tedavideki değişiklerin monitorizasyonunda güçlük çıkarmıştır. Ancak son yıllarda kemik dansitometrisindeki gelişmenin hızlı olması ve DEXA teknolojisinin kullanımı (DEXA'da presizyon hatası %1-2'dir) kemik kütlesindeki çok küçük fakat anlamlı değişikleri rölatif olarak kısa zaman periyotları içerisinde (1-2 yıl) belirlemeyi sağlamıştır.

KEMİK KÜTLESİ ÖLÇÜMÜNDE DİĞER POTANSİYEL ENDİKASYONLAR (Metabolik Kemik Hastalığı Olanların Tayini): Belirgin derecede artmış osteoporoz riski taşıyan bazı metabolik kemik hastalıkları  mevcuttur. Bunların bir kısmında osteoporoz  teşhisini koymak bir kısmında ise gelecekteki fraktür riskini tayin etmek  için (kemik kaybına neden olabilecek tedavi alması nedeni ile)   kemik kütlesi tayini endikasyonu mevcuttur.

Erişkinde jeneralize osteoporoz riskinde artış meydana getiren hastalıklar:

Hipogonadizm
Tirotoksikoz
Hiperparatiroidizm
Cushing sendromu
Adrenal atrofi ve Addison  hastalığı
Paratiroid hormon ile ilişkili peptid salgılayan tümörler
Gastrointestinal ve bilier sistem hastalıkları
Renal hastalıklar
Hemokromatozis
Sistemik mastositoz
Amiloidoz
Sarkoidoz
Gaucher hastalığı
Osteogenezis imperfekta
Ehler-Danlos sendromu
Marfan sendromu
Myelomatozis
Hemofili
Konjenital eritrositik porfiria
Lenfoma, Lösemiler
Osteomalazi
Hipofosfatemi
Hipofosfatazia

SIK RASTLANAN OSTEOPENİ NEDENLERİ VE AYIRICI TANIDA LABORATUVAR

 

Osteopeni ayırıcı tanısıEn sık rastlanan semptom
P
AP
Plazma Ca
İdrar Ca
OHprolin
PTH
OsteoporozFraktür
N
N
N
N
N
N
OsteomalaziKemik ağrısı
Proksimal  miyopati
-
+
-N
-
N+
+
HiperparatiroidiKemik ağrısı
-
+
+
+
++
+
HipertiroidiÇarpıntı, zayıflama
N+
+
N+
+
+
-
KanserTürüne göre farklılık gösterir
N
N+
+
+
+
-
Osteogenezis imperfektaKırılgan kemikler
N
N
N
N
N
N
HomosistinüriMental retardasyon
Marfanoid görünüm
N
N
N
N
N
N
SONUÇ

Osteoporozda fraktür riskini belirlemede major faktör kemik kütlesinin tayinidir. Kemik kütlesi, yaygın olarak DEXA ile kemik mineral dansitesi ölçülerek tayin edilir. DEXA non-invaziv bir metod olup uygun doğruluk ve presizyon değerleri nedeniyle osteoporozun  tayininde ve özellikle tedavinin takibinde "altın standart" olarak kabul edilmektedir.

BMD değerleri çeşitli toplumlara göre farklılıklar gösterdiğinden her toplum için referans değerlerin belirlenmesi gereklidir. Bir başka  topluma ait BMD referans değerleri teşhis ve takipte hatalı değerlendirmelere neden olabilir. BMD değerlerinin ırksal ve coğrafi farklılıklar göstermesi nedeniyle her  toplum için referans değerlerin belirlenmesi ve DEXA ile elde edilen BMD sonuçları değerlendirilirken ölçüm yapılan topluma ait referans değerlerin kullanılması gerekmektedir.




ÜMRANİYE VE ÇEKMEKÖYDE DİJİTAL PANORAMİK DENTAL GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİNE EK;
ÜMRANİYE'DE AŞAĞIDAKİ TÜM TETKİKLER SON TEKNOLOJİ CİHAZLARLA YAPILMAKTADIR.
ULTRASONOGRAFİ TETKİKLERİ
RENKLİ DOPPLER USG = RDUS
ÜST ABDOMEN USG ULTRASONOGRAFİ
KAROTİS VERTEBRAL ARTERLER RENKLİ DOPPLER USG
ALT ABDOMEN USG ULTRASONOGRAFİ
HER İKİ ALT EKSTREMİTE VENÖZ RENKLİ DOPPLER USG
TÜM ABDOMEN USG ULTRASONOGRAFİ
HER İKİ ALT EKSTREMİTE ARTER RENKLİ DOPPLER USG
JİNEKOLOJİK ULTRASONOGRAFİ
SAĞ ALT EKSTREMİTE VENÖZ RENKLİ DOPPLER USG
FOLİKÜLOMETRİ USG
SOL ALT EKSTREMİTE VENÖZ RENKLİ DOPPLER USG
TİROİD USG
SAĞ ALT EKSTREMİTE ARTERYEL RENKLİ DOPPLER USG
HEPATOBİLİYER SİSTEMLER USG
SAĞ ALT EKSTREMİTE VENÖZ RENKLİ DOPPLER USG
TRANSREKTAL USG
SOL ALT EKSTREMİTE ARTERYEL RENKLİ DOPPLER USG
TRANSVAGİNAL USG
SOL ALT EKSTREMİTE VENÖZ RENKLİ DOPPLER USG
ORBİTA US
HER İKİ ÜST EKSTREMİTE VENÖZ RENKLİ DOPPLER USG
PENİL USG
HER İKİ ÜST EKSTREMİTE ARTERYEL RENKLİ DOPPLER USG
KALÇA USG
SAĞ ÜST EKSTREMİTE VENÖZ RENKLİ DOPPLER USG
PELVİK USG
SAĞ ÜST EKSTREMİTE ARTERYEL RENKLİ DOPPLER USG
YUMUŞAK DOKU USG
SOL ÜST EKSTREMİTE VENÖZ RENKLİ DOPPLER USG
BOYUN USG BOYUN BEZELERİ LENF NODLARI BOYUN KİTLESİ USG
SOL ÜST EKSTREMİTE ARTERYEL RENKLİ DOPPLER USG
PAROTİS GLAND USG
BİLATERAL ALT EKSTREMİTE AV SİSTEM RENKLİ DOPPLER USG
SUBMANDİBULER GLAND USG
BİLATERAL ÜST EKSTREMİTE ARTERYOVENÖZ (A-V) RENKLİ DOPPLER USG
MEME USG BİLATERAL
PROSTAT RDUS
MEME USG SAĞ
MEME RDUS
MEME USG SOL
JİNEKOLOJİK RDUS
ÜRİNER SİSTEM USG
TRANSVAGİNAL RDUS
SKROTAL USG
TRANSREKTAL RDUS
4D OBSTETRİK
RENAL ARTER RDUS
3D OBSTETRİK
RENAL VEN RDUS
OBSTETRİK USG RUTİN
MESENTER ARTER RDU
TORAKS USG
PORTAL SİSTEM RDUS
YÜZEYEL USG
OBSTETRİK RDUS
SUPRAPUBİK USG
4D OBSTETRİK USG
SAFRA YOLLARI USG
3D OBSTETRİK USG
AYRINTILI RENAL USG
SKROTAL RDUS
DİJİTAL PANORAMİK RÖNTGEN
PENİL RDUSG RENKLİ DOPPLER
DİJİTAL SEFALOMETRİK RÖNTGEN
II. DÜZEY OBSTETRİK
AYRINTILI DETAYLI OBSTETRİK USG
MAMMOGRAFİ MAMOGRAFİ
KİTLE LEZYONU RENKLİ DOPPLER RDUS
KEMİK ERİME TESTİ BMD OSTEODANSİTOMETRİ
ORBİTA RDUS RENKLİ DOPPLER


0-216-5218836

RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ
ÜMRANİYE-ÇEKMEKÖY-PENDİK
0-216-521 88 36
0-216-642 34 32
    http://www.radistanbul.com/
TÜM BANKA VE KREDİ KARTLARI GEÇERLİDİR.
OTOPARKIMIZ MEVCUTTUR.






INTERNET web adreslerinde güncel bilgiler barındıran RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİMİZ , merkezi ÜMRANİYE'de bulunan üç şubemizde halkımıza erişilebilir, sürekli, uygun fiyatlı ve üstün kaliteli görüntüleme hizmetini sunmaktadır. Deneyimli uzman doktorlarca kurulmuş bir şirket bünyesinde ÜMRANİYE, http://www.radistanbul.com/ÇEKMEKÖY ve çok yakında ÜST KAYNARCA PENDİKTE MARMARA ÜNİVERSİTESİ EAH karşısında hizmet vereceğiz. Radistanbul Görüntüleme Merkezi Ümraniye son durakta 4 yıldır hizmet vermektedir. Bünyemizde ultrason, doppler, mamografi, kemik yoğunluğu ölçümü, full dijital MORİTA ve INSTRIMENTARIUM 2010 panoramik ve sefalometrik diş röntgeni cihazları bulunmaktadır.
TÜM GÖRÜNTÜLER CD –DVD KAYDI, MAİL VE BASKI İLE HEKİM VE HASTALARIMIZA VERİLMEKTEDİR.
DÖRT BOYUTLU RENKLİ OBSTETRİK DİJİTAL CİHAZLARIMIZLA BEBEĞİNİZİN CANLI DVD ÇEKİMLERİ HASTALARIMIZA VERİLMEKTEDİR.
Tüm İSTANBUL'a başta Anadolu yakası semt ve ilçeleri olmak üzere hizmet sunumu amaçlamaktayız.
RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNİ DESTEKLEMEKTE VE İNDİRİMLİ HİZMETLERİ UYGUN FİYATLARLA HALKIMIZIN VE AİLE HEKİMLERİMİZİN KULLANIMINA BAŞLATMIŞTIR.
BÜNYEMİZDE SON TEKNOLOJİ ULTRASONOGRAFİ, RENKLİ DOPPLER USG, MAMMOGRAFİ, KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ VE FULL DİJİTAL PANORAMİK VE SEFALOMETRİK PANORAMİK RÖNTGEN CİHAZLARI İLE HİZMET VERMEKTEDİR.
RADİSTANBUL ÜMRANİYE ÇEKMEKÖY PENDİK GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ
0-2165218836 ÜMRANİYE TEL
0-216-6423432 ÇEKMEKÖY TEL
BİLGİ: 0-530-5472565
Radistanbul Görüntüleme Merkezi Ümraniye son durakta 4 yıldır hizmet vermektedir. Bünyemizde ultrason, doppler, mamografi, kemik yoğunluğu ölçümü, TAM DİJİTAL MORİTA VE INSTRUMENTARIUM panoramik ve sefalometrik diş röntgeni cihazları bulunmaktadır.
MERKEZİMİZDE YAPILAN TETKİKLER

    
ULTRASONOGRAFİ
TETKİK İŞARET
RENKLİ DOPPLER RDUS
TETKİK İŞARET
ÜST ABDOMEN USG
KAROTİS VERTEBRAL ARTERLER
ALT ABDOMEN USG
HER İKİ ALT EKSTREMİTE VENÖZ
TÜM ABDOMEN USG
HER İKİ ALT EKSTREMİTE ARTER
JİNEKOLOJİK USG
SAĞ ALT EKSTREMİTE VENÖZ
FOLİKÜLOMETRİ USG
SOL ALT EKSTREMİTE VENÖZ
TİROİD USG
SAĞ ALT EKSTREMİTE ARTER
HEPATOBİLİER USG
SAĞ ALT EKSTREMİTE VENÖZ
TRANSREKTAL USG
SOL ALT EKSTREMİTE ARTER
TRANSVAGİNAL USG
SOL ALT EKSTREMİTE VENÖZ
ORBİTA US
HER İKİ ÜST EKSTREMİTE VENÖZ
PENİL USG
HER İKİ ÜST EKSTREMİTE ARTER
KALÇA USG
SAĞ ÜST EKSTREMİTE VENÖZ
PELVİK USG
SAĞ ÜST EKSTREMİTE ARTER
YUMUŞAK DOKU USG
SOL ÜST EKSTREMİTE VEN
BOYUN USG
SOL ÜST EKSTREMİTE ARTER
PAROTİS USG
BİLATERAL ALT EKSTREMİTE AV
SUBMANDİBULER USG
BİLATERAL ÜST EKSTREMİTA AV
MEME USG BİLATERAL
PROSTAT RDUS
MEME USG SAĞ
MEME RDUS
MEME USG SOL
JİNEKOLOJİK RDUS
ÜRİNER SİSTEM USG
TRANSVAGİNAL RDUS
SKROTAL USG
TRANSREKTAL RDUS
4D OBSTETRİK
RENAL ARTER RDUS
3D OBSTETRİK
RENAL VEN RDUS
OBSTETRİK USG RUTİN
MESENTER ARTER RDU
TORAKS USG
PORTAL SİSTEM RDUS
YÜZEYEL USG
OBSTETRİK RDUS
SUPRAPUBİK USG
4D OBSTETRİK USG
SAFRA YOLLARI USG
3D OBSTETRİK USG
AYRINTILI RENAL USG
SKROTAL RDUS
DİJİTAL PANORAMİK RÖNTGEN
PENİL RDUSG
DİJİTAL SEFALOMETRİK RÖNTGEN
II. DÜZEY OBSTETRİK
MAMMOGRAFİ MAMOGRAFİ
KİTLE LEZYONU RDUS
KEMİK ERİME TESTİ BMD
ORBİTA RDUS


0-216-5218836

RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ
ÜMRANİYE-ÇEKMEKÖY-PENDİK
0-216-521 88 36
0-216-642 34 32
    http://www.radistanbul.com/
TÜM BANKA VE KREDİ KARTLARI GEÇERLİDİR.
OTOPARKIMIZ MEVCUTTUR.


0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE ÇEKMEKÖY 0-216-6423432  PENDİK 0-530-5472565  İSTANBUL 0-216-5218836 MAMOGRAFİ SONOMAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ OSTEODANSİTOMETRİ BMD ÖLÇÜMÜ ÇENE RÖNTGENİ DİJİTAL SON TEKNOLOJİ İLE PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN (CD-BASKI-MAİL) RENKLİ  VARİKOSEL SKROTAL PENİL PENİS OBSTETRİK RENAL KAROTİS VERTEBRAL ÜST VE ALT EKSTREMİTE TEK VE ÇİFT TARAFLI RENKLİ ARTERYEL RENKLİ VENÖZ VE TÜM VARİS RENKLİ DOPPLER USG ULTRASONOGRAFİ OBSTETRİK AYRINTILI DETAYLI İKİNCİ DÜZEY VE DÖRT BOYUTLU USG CD DVD KAYDI RENKLİ BEBEK RESİMLERİ CHECK-UP ÇEKAP CHECKUP RANDEVU: 0-216-5218836  www.radistanbul.com

0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE ÇEKMEKÖY 0-216-6423432  PENDİK 0-530-5472565  İSTANBUL 0-216-5218836 MAMOGRAFİ SONOMAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ OSTEODANSİTOMETRİ BMD ÖLÇÜMÜ ÇENE RÖNTGENİ DİJİTAL SON TEKNOLOJİ İLE PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN (CD-BASKI-MAİL) RENKLİ  VARİKOSEL SKROTAL PENİL PENİS OBSTETRİK RENAL KAROTİS VERTEBRAL ÜST VE ALT EKSTREMİTE TEK VE ÇİFT TARAFLI RENKLİ ARTERYEL RENKLİ VENÖZ VE TÜM VARİS RENKLİ DOPPLER USG ULTRASONOGRAFİ OBSTETRİK AYRINTILI DETAYLI İKİNCİ DÜZEY VE DÖRT BOYUTLU USG CD DVD KAYDI RENKLİ BEBEK RESİMLERİ CHECK-UP ÇEKAP CHECKUP RANDEVU: 0-216-5218836  www.radistanbul.com



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder